- Merve Karataş
- 7 May
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 7 May
Bugün, beynin belirli bölümlerinin belirli davranışlar ile bağlantılı olduğu bilinen bir durumdur, fakat yıllar önce insan beynine ilişkin günümüzde bilinen bazı gerçekler henüz aydınlanmamıştı. Phineas Gage sendromu, ismini nörobilimin meşhur vakası Phineas Gage'den almış olan bir sendromdur.

Yaşadığı talihsiz bir kaza sonucunda Phineas Gage, insan beyni ve davranışları arasındaki bağlantının aydınlanma sürecine ışık tutmuştur.
Sene 1848. Gage o zaman 25 yaşında. Bir demiryolu üzerinde çalışıyor. İşi gereği kullandığı patlayıcı ne yazık ki hesapta olmayan bir şekilde patlıyor, bunun sonucunda yaklaşık 1 metrelik bir demir çubuk, sol yanağından girip kafasının üzerinden çıkıyor.
Gage, bu kazadan sağ çıkmıştır, fakat asıl mesele Gage'in kazadan sağ çıkmış olması değildir. Beyninin aldığı hasar sonucunda, Gage'in kişiliği değişmiştir. Kazadan önce çalışkan ve nazik bir adam olan Gage, kaza sonrası, agresif, küfürbaz, kendini kontrol edemeyen bir alkoliğe dönüşmüştür ve bu yüzden çevresindeki herkes bir konuda hemfikir olmuştur:
Gerçek Gage bu değil !
Gage vakasından önce, tıp uzmanları prefrontal korteksin işlevsel bir alan olmadığını düşünürlerdi. Gage vakası, nöropsikoloji için bir milattır. Dr. John harlow, kazadan sonra Gage'in tedavisi ile ilgilenmiş ve Gage'i gözlemleyip davranış değişikliklerine yönelik raporlar hazırlamıştır.
Gage'in kafatası, daha sonra harvard üniversitesi tıp fakültesi warren anatomi müzesi'ne bağışlanmıştır. Üzerinde çeşitli nörogörüntüleme teknikleri kullanılarak hasar gören noktalar tekrar tekrar haritalanmaya çalışılmıştır. Gage'in hem sol hem de sağ prefrontal korteksi zarar görmüştür lakin hasarın önemli bir bölümü sol taraftadır.
Nörobilimin önemli isimlerinden olan Antonio Damasio, Descartes' Error kitabına, Phineas Gage'i anlatarak başlar.