top of page
png.png
  • Yazarın fotoğrafı: Merve Karataş
    Merve Karataş
  • 6 gün önce
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 6 gün önce


Alan Moore'un ellerine sağlık. Abd'nin Sovyetler Birliği'yle nükleer savaşa gittiği alternatif bir tarihi süper kahramanlar ile işliyor.



1) Serinin adını "Quis custodiet ipsos custodes?"in İngilizcesinden almış olması kalbimi fethetmiştir. Söz Juvenal'e aittir özünde, Satires'ten alıntıdır. Anlamı çok basittir ama önemlidir:


"Who watches the watchmen?"

"Gözetleyenleri kim gözetleyecek?"


(Dan Brown bunun bir benzerini Dijital Kale'de Ensei Tankado karakterine kullandırmıştı)


2) Watchmen için etik sorumluluk, varoluşçu bir tema olarak işleniyor. Bu, Spiderman'in meşhur "With great power comes great responsibilities." sözünü hatırlatıyor.


3) Manhattan'ın kurduğu en can alıcı cümle, "We're all puppets, laurie. İ'm just a puppet who can see the strings." olabilir. Manhattan her ne kadar güçlü de olsa, determinist ve özgür iradesinin olmadığının bilincinde. Rorschach'ın aksine, sakinliği tamamen buradan geliyor. Dr. Manhattan karakteri, bana Einstein'ın yaklaşımını hatırlatıyor: “I do not believe in free will. Schopenhauer's words: 'man can do what he wants, but he cannot will what he wills,' accompany me in all situations throughout my life and reconcile me with the actions of others, even if they are rather painful to me. This awareness of the lack of free will keeps me from taking myself and my fellow men too seriously as acting and deciding individuals, and from losing my temper.”


4) Rorschach moral absolutismi temsil ediyor. Aynı zamanda Kantist olduğu da söylenebilir.


5) “Once you realize what a joke everything is, being the comedian is the only thing that makes sense.”

Komedyen, tahmin edebileceğimiz gibi absürdizmin ve hedonizmin temsilcisi.


6) Ozymandias ütiliteryen.

bottom of page