top of page
png.png
  • Yazarın fotoğrafı: Merve Karataş
    Merve Karataş
  • 7 May
  • 1 dakikada okunur

NATO Rusya ve Çin kolaborasyonuna karşı Transatlantik sınırlarını aşarak Asya Pasifik Bölgesi'nde de etkinliğini artırabilir.




Bu süreçte önem arz edecek ülkelerden biri Hindistan olabilir. Hindistan silahlanmada Rusya'ya bağımlılıktan vazgeçmiş olduğu gibi Çin'e karşı da ABD ile yakınlaşma politikası izlemekte. Hint-Pasifik bölgesi için ABD'ye ek olarak Avustralya ve Japonya'nın da arasında bulunduğu QSD'de kurulan diyaloglar özünde bunun indikatörü.


Hint-Pasifik bölgesinde etkin olacak önemli bir savunma paktı da AUKUS. AUKUS hâlâ çok yeni ancak Avustralya'nın da pakta dahil olması bölge için stratejik önem taşıyor. Avustralya ve Hindistan'a ek olarak, Güney Kore, Japonya ve İsrail'in de NATO'nun doğal müttefikleri oldukları düşünülebilir.


Gelgelelim NATO'nun bu müttefikleri bünyesine dahil edebilmesi için önünde prosedürel bir engel var: Antlaşma Metni'nin 10. maddesi. 10. madde revize edilirse NATO'nun doğrudan dünya genelinde yeni üyelerinin olmasının önü açılabilir. Yok, revize edilmezse Asya ve Afrika'da NATO yine de facto olarak bölgelerdeki devletlerin desteği ile etkili olabilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page