top of page
png.png
  • Yazarın fotoğrafı: Merve Karataş
    Merve Karataş
  • 6 gün önce
  • 2 dakikada okunur

Kısa cevabım: Hayır, milliyetçilik vatanseverlikle aynı şey değildir.


Uzun cevabım: Buyrun World Values Survey'in milliyetçilik endeksi:




Gelişmiş ülkelerin çoğu milliyetçilikte daha geridedir. Amerika gibi kültür mozaiğinde çığır açmış bir ülkenin diğer ülkelerden daha milliyetçi olmasını beklemek sağduyuya aykırıdır zaten.


Ama derseniz ki "vatanseverlik duygusu güçlü olan ülkeler arasında gelişmiş ülkeler var", haklı olursunuz. ABD en vatansever ülkedir.


Buyrun okuyun:


Bu nosyonları ayırt etmek o kadar zor değildir.


Kafanız çok karıştıysa Google'a girersiniz. "the difference between patriotism and nationalism" diye aratırsınız. alacağınız cevap da şu olur:



Demek neymiş?


Milliyetçilik, dil ve belirli bir gruba ait geçmişi yüceltiyormuş. Vatanseverlik ise değerlere vurgu yapıyormuş.


Annesi Güney Afrikalı-Kanadalı , kendisi Güney Afrikalı olan Elon Musk'ın sözü vardır "America is the land of opportunity, there is no other country where i could have done this’ diye. Bu adamın ABD'yi sevme nedeni milliyetçilik değil ABD'nin girişimciliğe uygun bir ülke olmasıdır.


Özgürlükçülük, demokratlık veya kolektivizm birer değerdir. Ekonomik sol çizgide yer alan bir insan kolektivizmin hakim olduğu bir ülkeyi benimseyebilir. Bunun sebebi de bir ırka veya dile sahip çıkmak olmaz. Adamın değer yargılarına uyuyordur o ülke. Veya tam tersi, liberal bir insan ABD'yi sevebilir. Ancak bunun sebebi ABD'ye yüzyıllar evvel kimin göç ettiği değildir. Vatanseverlik budur: Bir ülkenin değerlerini benimsemek. Bir ülkede yaşamaktan memnuniyet duymak.


Ama "Burası türkiye, azınlıklar ana dilde eğitim almamalı." diyen bir Türk milliyetçidir.

Başka bir örnek olarak Türkiye değer yargılarına uymuyor diye Almanya'ya göç eden bir Türk, Almanya'yı çok sevip Almanya'da vatansever olabilir. Alman milliyetçisi olmaz. Lakin Almanya'da yaşayıp Türkiye'deki sağ bir partiye oy veren bir Türk ya milliyetçidir ya da dincidir. Almanya'da para gibi çıkarları için yaşıyordur.


Biri doğuştan gelen nitelikleri yüceltir veya yerer.


Diğeri insanın doğduktan sonra kendi seçtiği değer yargılarına göre şekillenir.

Bunlardan hangisinin daha rasyonel olduğunu irdelemek size kalmış.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page