top of page
png.png
  • Yazarın fotoğrafı: Merve Karataş
    Merve Karataş
  • 6 gün önce
  • 2 dakikada okunur

Bir ateşli silahlanma yaralanmasının nasıl sonuçlanacağı, tahmin edilebileceği üzere, kullanılan silah türü ve mermi, merminin hızı ve isabet ettiği kısım gibi faktörlerle belirlenir.

Belirli bir mesafede yivsiz tüfeğin sebep olacağı yaralanma, yivli av tüfeğinin veya tabancanın sebep olacağı yaralanmayla aynı olmayacaktır. Namlunun iç kısmına spiral bir görünüm veren yivin temel işlevi, mermiye dönme hareketi kazandırarak mermiyi hızlandırmak ve isabet oranını artırmaktır. Bu durum, yivsiz tüfeklerin uzun mesafelerden ziyade kısa mesafelerde ölümcül olmalarının ana sebebidir.


Yivsiz av tüfeği yaralanmalarında, mesafe ve atış yönünün analizi, saçma tanelerinin ne kadar yayıldığı, duman izinin ciltte ne kadar yayıldığı, namlu izinin oluşup oluşmadığı, giriş deliğinin düzenliliği gibi etkenlere bakılarak yapılabilir.


Tüfeğin namlusu, yaralının vücudu ile temas ettiğinde yara üzerinde doğal olarak namlu izi oluşur ve şekil düzgündür. Yara çevresindeki dokular kararma gösterirken, çevreleyen dokular karbonmonoksit nedeniyle normalden daha pembe bir renge bürünebilir. Saçma parçaları yara içinde kalabilir. Atış mesafesi birkaç santimetre ise namlu izi oluşmaz; ancak yaralanma ilk durumdakiyle benzer özellikler gösterir. Yine de duman izinin ciltte yayılacağı alan daha geniş olacaktır. Tatuaj ve yanık izleri 1 metreye kadar gözlenebilir.


1 metreden sonra tablo değişmeye başlar. Saçma tanelerinin neden olduğu küçük yaralar oluşur ve dokularda karbonmonoksit kaynaklı bir değişim ya da duman ve yanık izleri görülmez. Daha uzun mesafelerde ise saçma tanelerinin oluşturduğu tekdüze bir dağılmış desen ortaya çıkar ki bu genellikle ölümcül değildir. Göğüs ve karın bölgesi hedef alınmışsa çıkış deliği oluşma olasılığı düşüktür; ancak kafa, boyun veya ağız bölgeleri hedef alınmışsa çıkış deliğinin oluşması beklenir.


Yivli silah yaralanmalarında, merminin yaralının vücudundan çıkıp çıkmayacağını belirleyen faktör, merminin geçişini tamamlamak için yeterli enerjiye sahip olup olmadığıdır. Yivin, merminin hareketini nasıl etkilediği düşünüldüğünde, yivli silah yaralanmalarında çıkış deliğinin olması yüksek bir olasılıktır.


Genellikle tek bir giriş deliği olsa da, sekmeden kaynaklanan ikinci bir giriş deliği bazı durumlarda görülebilir. Bu durumun analizinde önemli olan, kişinin ortamdaki pozisyonudur.

Silah temas etmişse, namlu izi, yaranın çevresinde morarma ve dairesel bir şekil gözlenir (temas edilen bölgede kemik dokusu varsa bu durum değişebilir). Yaklaşık 20 cm’ye kadar olan mesafelerde duman ve yanık izleri olabilir.


Giriş yarasının şekli, silahın vücutla yaptığı açıya dair ipuçları verir. Açı ne kadar dik ise giriş yarası o kadar dairesel olacaktır. Açı daraldıkça yara daha oval hale gelecektir. Kontüzyon ve abrazyon halkaları tipiktir. Yivsiz av tüfeği yaralanmalarında olduğu gibi, 1 metreden uzak mesafelerde duman izi, tatuaj ve yanık izleri görülmeyebilir. Mesafe arttıkça giriş deliğinin şekli de düzensizleşir.


Çıkış yarası, genellikle duman izi, tatuaj ve yanık olmadan yıldız benzeri bir görünüm sergiler. Ancak, merminin bir kemiği kırması veya zarar görmesi durumunda, çıkış yarası fragmanlara bağlı olarak çok daha düzensiz bir şekil alabilir. Atış yönünün analizinde trajektori, kişinin pozisyonu ve merminin vücut içinde yön değiştirip değiştirmediği önemlidir.

Yaralının intihar mı ettiği yoksa cinayete mi kurban gittiği incelenirken, kullandığı el, mesafe analizi, silahın olay yerindeki pozisyonu, hedef alınan bölge ve yara sayısı gibi unsurlar önemli detaylardır.

bottom of page